Teksty reklamowe

Zapewne każdy kojarzy zioło z liśćmi, przypominającymi zielone igiełki, które często służy jako dekoracja stołów czy potraw. A jednak moc rozmarynu jest potężniejsza, niż na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać. Intensywny zapach to nie wszystko. Posiada całą gamę zdrowotnych właściwości, a to co robi ze smakiem potraw, zadziwia nawet najbardziej doświadczonych kucharzy. Rosnąca w rejonach Morza Śródziemnego przyprawa, choć znana od czasów starożytności, z czasem ujawnia coraz więcej swoich pozytywnych właściwości!

Z czym to się je?

Mocny, korzenny zapach rozmarynu jest czymś, obok czego nie da się przejść obojętnie. Podobnie myślą Hiszpanie i Meksykanie, u których w kuchni rozmaryn znajduje się na porządku dziennym. Nasz kulinarny bohater potrafi niezwykle poprawić smak mięs, czy ryb. Dodaje się go także do jarzyn, sałatek, wędlin, ryżu i zup. Nieraz służy nie tylko jako przyprawa, ale także jako ozdoba potraw – w tym celu często wykorzystuje się kandyzowane kwiaty rozmarynu. Z kolei łodyga rośliny może pełnić rolę szpilki do szaszłyków. Rozmaryn stwarza naprawdę ogromne możliwości, jeżeli chodzi o jego kulinarne zastosowanie. Steki, polędwiczki, wszelkie pieczenie, czy potrawy grilla, o wiele wyborniej smakują w jego towarzystwie. Uniwersalny – to dobre określenie, gdyż pasuje zarówno do jagnięciny, cielęciny, wieprzowiny, wołowiny i drobiu. W dodatku świetnie poprawia smak wszelkich ryb. Jego połączenie z różnego rodzaju serami zyskuje na popularności. Zupy, sosy, a nawet uwaga: desery i napoje alkoholowe, wspaniale komponują się z gałązkami rozmarynu. Należy jednak pamiętać o podstawowej zasadzie – rozmaryn stosuje się z umiarem. Tak zwane „przedobrzenie” wcale nie musi wyjść potrawom na dobre.

 

Czy wiesz, że…

 

  • Rozmaryn jest nie tylko bohaterem w kuchni, ale na jego temat krąży również wiele legend i mitów. Podobno, gdy bogini miłości – Afrodyta, wyłoniła się z piany morskiej, to jej ciało zdobiły gałązki rozmarynu. Z kolei jak głosi popularna legenda, kwiaty rozmarynu mają niebieską barwę dlatego, że na gałązce rozmarynu swój błękitny płaszcz powiesiła sama Matka Boża.
  • W czasach antycznych wierzono, że rozmaryn zapewnia radość i szczęście, dlatego zabiegano o to, by znajdował się w każdym domu. Boginią, której poświęcono rozmaryn, byłą Wenus (czyli wspomniana wcześniej Afrodyta).
  • Od dawna rozmaryn był uważany w Polsce za leczniczą roślinę, która posiada niezwykłą moc przedłużania młodości. Wierzono, że magiczne ziele pomaga na długie lata zachować urodę. Dlatego z rozmarynu wytwarzano syropy, a nawet wina!
  • Przez długi czas rozmaryn uznawano za symbol miłości i wierności. Wianek
    z rozmarynu na głowie panny młodej, czy gałązki rozmarynu dla gości, należały do powszechnych tradycji weselnych.
  • Wierzono, że gałązka rozmarynu umieszczona pod poduszką, przynosi spokojny sen i odpędza koszmary nocne.
  • Do dzisiaj popularne są kąpiele uspokajające z rozmarynu. Z kolei z jego naparu robi się okłady na spuchnięte miejsca.
  • Rozmaryn może was też skutecznie obronić przed natrętnymi owadami (w tym przed niewdzięcznymi komarami). Jak? Wystarczy, że jego gałązkę wrzucicie do ogniska, a latające bestie odlecą daleko. Z kolei sposób na odstraszenie kleszczy, to zmieszanie przestudzonej herbaty z rozmarynu z sokiem cytryny i spryskanie tym skóry.

 

 

Zainspiruj się!

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego jak wielkie możliwość stwarza używanie w kuchni niepozornego, a jednak niezwykłego rozmarynu. Wystarczy, że przygotujecie jedno, drugie czy trzecie danie z dodatkiem tej przyprawy, a już w ogóle nie będziecie chcieli się z nią rozstać. Weźmy dla przykładu – Szaszłyki wołowe z papryką i rozmarynem. Niby nic – szaszłyk jak szaszłyk, krótki czas przygotowania, a stopień trudności taki, że wyzwaniu sprostałby nawet co zdolniejszy przedszkolak. A jednak zastosowanie rozmarynu z Maroko sprawi, że konsumpcja tychże szaszłyków okaże się niezwykłym doznaniem kulinarnym, które chociaż na chwilę pozwoli przenieść się wprost do ciepłej krainy Maroka. Z kolei Pieczony schab z ziołami to coś dla miłośników wykwintnych mięsno-ziołowych smaków. Wprawdzie rozmaryn nie jest w tym przypadku jedyną przyprawą, ale bez niego ryzykowalibyśmy zbyt mdłym smakiem schabu.  Żeby nie było, że rozmaryn dodaje się tylko do mięs, można poeksperymentować również z zupami. Aromatyczna zupa ziołowa zapewni niezapomniane doznania kulinarne. Zaś szczegółowo dopracowane połączenie przypraw, pozwoli na poznanie zupełnie nowych smaków. Ale teraz czas na HIT – Ciasteczka z sera i rozmarynu. Choć brzmi jak produkt dla miłośników słodkich przysmaków, to jednak tym razem są to ciasteczka na słono. Ale tym lepsze, że można spożywać je po prostu jako słoną przekąskę w trakcie dnia, albo jako zamiennik grzanek do zup lub po prostu serwować niczym przystawkę. I to się nazywają prawdziwie rozmarynowe pyszności!

 

(przepisy.pl)

 

Dla zdrowia!

Mamy zwyczaj sceptycznie podchodzić do tego co smaczne, że na pewno okaże się niezdrowe. Ale nie w przypadku rozmarynu!  Ten nie tylko poprawia smak potraw, ale także, a nawet przede wszystkim, posiada całą gamę dobroczynnych właściwości!

No to zaczynamy wyliczankę: przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwalergiczny, przeciwbólowy…tak, to jest właśnie rozmaryn! Nowotwór, miażdżyca, problemy z krążeniem, reumatyzm, migreny – tu także ma zastosowanie. Wzmacnia odporność organizmu – często bywa po prostu używany profilaktycznie. Zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi, czy obniża poziom cukru (zalecany osobom chorującym na cukrzycę). Również wspomaga pracę wątroby. Problemy trawienne czy zaparcia? Rozmaryn może okazać się tu prawdziwym pomocnikiem. Bóle mięśniowo – stawowe? Stosowanie rozmarynu w formie olejku może znacznie je złagodzić. Również staje się niezbędny przy wszelkich bakteryjnych zakażeniach skóry. Ale to i tak jeszcze nie wszystko co rozmaryn potrafi. Posiada bardzo pozytywny wpływ na oczy. W tym wspomaga leczenie zwyrodnienia plamki żółtej. Suplementacja rozmarynem? Świetna sprawa. Roślina uzupełnia niedobory wapnia, żelaza oraz witamin z grupy B.

No a teraz dobra wiadomość dla studentów (i nie tylko): rozmaryn wspomaga uczenie się i zapamiętywanie. Także może zapobiegać demencji starczej. Jest również świetnym lekiem na stres, zapobiegającym depresji. No to po rozmaryn marsz – i żadna choroba już nie straszna!

Pewnie nie zaskoczy was fakt, że rozmaryn również znajduje zastosowanie w kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Kłania się tutaj słowo kluczowe: flawonoidy – to związki  antyoksydacyjne, zapobiegające starzeniu się komórek skóry. W końcu już dawno, dawno temu odkryto, że rozmaryn pomaga zachować młodość na dłużej! Jak widać, tkwi w tym znacznie więcej niż tylko ziarnko prawdy.

 

Cenne uwagi!

O ile rozmaryn jest bardzo pożądanym ziołem i w większości przypadków nie powoduje efektów ubocznych, to jednak powinny spożywania go unikać kobiety w  ciąży, gdyż może wywołać poronienie. Natomiast osoby ze skórą wrażliwą powinny ostrożnie podchodzić do kosmetyków na bazie rozmarynu, które choć są skuteczne, to w przypadku skóry wrażliwej mogą wywoływać podrażnienia. Jak zostało wspomniane na samym początku – używajmy go z umiarem, a będziemy mogli przez długi czas czerpać korzyści z bezcennych właściwości rozmarynu z Maroko.